Tipy na výlety

Rozhledna na Studeném vrchu

Rozhledna na Studeném vrchu
rozhledna na Studeném vrchu
rozhledna na Studeném vrchu

V blízkém okolí Prahy najdete většinou jen rozhledny, které vznikly jako součást telekomunikačních vysílačů. Rozhledna na Studeném vrchu je tedy výjimečná nejen tím, že se jedná o kamennou stavbu, která byla postavena roku 1942, ale také proto že původně byla určena k zeměměřičským účelům.

pohled severním směrem
pohled severním směrem

Studený vrch je nejvyšší vrchol Brdských Hřebenů (které jsou součástí Brdské vrchoviny). Na vrcholu tohoto „kopce“ s nadmořskou výškou 660 metrů se tyčí bezmála 18 metrů vysoká kamenná věž, ze které je nádherný výhled do krajiny. Lze odtud spatřit Křivoklátskou vrchovinu, vrcholky Českého středohoří a za dobré viditelnosti i Klínovec či Ještěd.

rozhledna Studený vrch
rozhledna Studený vrch

V roce 2004 byla díky Sdružení za ekologický rozvoj krajiny zpřístupněna veřejnosti a v současné době je otevřena o víkendech a svátcích od dubna do září od 10:00 do 17:00, v říjnu o dvě hodiny méně. Na vrchol této sedmiboké kamenné věže se dostanete po prudkých schodech, které vedou skrz šest podlaží. Vstupné na rozhlednu je dobrovolné a v jejím přízemí si můžete koupit drobné občerstvení, suvenýry či Turistickou známku Studený vrch. Na Studeném vrchu je krom rozhledny i přístřešek, kam se v případě nepřízně počasí pohodlně vejde i deset lidí.

Ceny občerstvení na Studeném vrchu:

  • Káva, čaj:  15 Kč
    Plzeň 0,5l:  30Kč
    Braník: 0,5l:  18Kč
    Klobása:  45Kč
část vyhlídkové plochy
část vyhlídkové plochy

Výlet na Studený vrch je určen i pro méně zkušené výletníky či rodiny s kočárky. Pokud pojedete automobilem, zaparkujte jej u silnice č. 119 mezi Dobříší a Hostomicemi poté se vydejte po červené TZ, která Vás zavede až téměř pod vrchol, kde je přehledně značená odbočka (která již nevede po zpevněné komunikaci, ale přesto je  s opatrností sjízdná i pro kočárky).

 

 

 

výhled ze studeného vrchu
výhled ze studeného vrchu

Návštěvou Studeného vrchu Váš výlet samozřejmě skončit nemusí.pokud tomu počasí počasí přeje, můžete si jej prodloužit například k přírodní rezervaci Kuchyňka, či se po žluté TZ vypravit do Dobříše. Studený vrch je ideálním cílem i pro cyklisty, kteří vyrážejí z Prahy. Vybrat si můžete cestu po hřebenové červené turistické značce, která je určena spíše pro horská kola, či zvolit méně náročnou variantu s cestou podél Berounky a následným odpojením v Zadní Třebáni.

Ohodnoťte tento příspěvek