Nezařazené

3 tipy, jak si i na cestách připravit perfektní kávu

3 tipy, jak si i na cestách připravit perfektní kávu

I milovníci kofeinu rádi vyrazí na cesty do lůna přírody. S opuštěním betonové džungle ale vyvstává pochopitelný problém – jak si připravit lahodnou kávu a nemuset s sebou vozit kromě stanu také dieselový generátor, co by poháněl elektrickou plotnu, nebo se uchylovat k instantu? Máme pro vás 3 zaručené tipy, jak si vychutnat perfektní kávu připravenou v přírodě, aniž byste s sebou museli vozit desítky pomůcek a vymožeností.

Moka konvička – základ úspěchu 

Milujete voňavé, nahořklé espresso a po ránu bez by vás bez něj z postele nezvedli ani heverem? Pak je moka konvička vaším cestovním spojencem číslo jedna. K přípravě kávy v tomto zařízení nepotřebujete nic víc než namletou kávu, vodu a praskající oheň. Do spodní nádržky přijde voda, sítko naplňte vrchovatě kávou a uhlaďte ji do roviny (ale nikdy nepěchujte), pevně zašroubujte obě části, rozdělejte oheň a konvičku položte ideálně na kámen hned vedle plamenů, rukojetí od ohniště. Vyplatí se dávat bedlivý pozor, a jakmile začne káva probublávat, odstranit konvici z přímého tepla, aby se nápoj nespálil. Kolik šálků z jedné konvičky připravíte, záleží čistě na její velikosti, takže pokud plánujete vyjet kempovat s větší partou, určitě se vyplatí na to při výběru myslet.

French press – klasika, která nezradí

Narozdíl od moka konvičky budete u french pressu potřebovat ještě nádobu na ohřev vody – skleněná konvice by vystavení přímému žáru ohně nevydržela a vás by čekala nikoliv příjemná exploze. Na přípravu budete potřebovat předem namletou kávu jako v předchozím případě. Pokud jste příznivci čerstvého mletí, s ručním kávomlýnkem určitě neuděláte chybu, jen pamatujte, že by výsledná káva měla mít konzistenci zhruba cukru krystal. Nasypte kávu do french pressu a zalijte vodou, která prošla varem, ale již se nevaří. Měla by mít ideálně kolem 94 °C, čehož bez teploměru docílíte jednoduše tak, že vroucí vodu zhruba na minutu sundáte z plamenů. Vařící voda by kávu spařila, takže by výsledek chutnal hořce. Káva by se ve french pressu neměla louhovat déle než 4 minuty – stlačte píst se sedlinou dolů a rozlévejte, dokud v konvici není nic a vaše touha po voňavém energetickém zázraku není naplněná. Pro další tipy, které se rozhodně vyplatí při přípravě kávy metodou french press neopomenout, můžete navštívit Tchibo Blog. 

Naplněné filtry – varianta lenoch

Vyplatí se, zejména pokud plánujete cestovat skutečně nalehko nebo se chystáte třeba na delší pěší túru a každý gram váhy navíc pro vás znamená zbytečnou přítěž. Nejde o podobný chuťový zážitek, spíše o naprosté minimum, které si můžete dopřát. K přípravě tohoto druhu kávy nepotřebujete žádný speciální nástroj, stačí vám filtr s oušky, předem naplněný namletou kávou (pro zachování čerstvosti doporučujeme uchovávat ho v zipovacím sáčku), který jednoduše posadíte na hrníček a zalijete horkou vodou. A voilà, šálek lahodné kávy i uprostřed úplné pustiny, na skalním úbočí nebo na útesu, kam jste se šplhali tři dny, je na světě. Vychutnejte si ho.